Over Holland4ALS

Holland4ALS is een sportevenement van Stichting zoalsjan met als doel om geld in te zamelen waarmee hulpmiddelen voor ALS-patiënten kunnen worden aangeschaft. De deelnemers leggen maar liefst 330 kilometer af tussen de start in Groningen op 30 mei en de finish in Soest op 31 mei. Het parcours tussen deze twee plaatsen wordt binnen 24 uur in estafette-vorm overbrugd in vier verschillende disciplines: 5km zwemmen, 150km fietsen, 150km harlopen, 25km kanoën.

Het doel

Het ultieme doel, naast veel sportief plezier, is het werven van zoveel mogelijk fondsen ten behoeve van Stichting zoalsJan (www.zoalsjan.nl). Met dit geld worden hulpmiddelen en diensten aangeschaft waarmee zodat ALS-patienten zolang mogelijk in een comfortabele thuisomgeving kunnen genieten met familie en vrienden voor de resterende tijd. Als gevolg van het grimmige verloop van ALS kunnen de behoeften van patiënten in zeer korte tijd veranderen. De bestaande infrastructuur kan aan deze snel veranderende vraag geen invulling geven, waardoor patiënten vaak te lang moeten wachten op hun hulpmiddelen. En wachten, dat is nou juist iets wat ALS patiënten zich niet kunnen veroorloven.

Het startschot

Trappelend van ongeduld wachten de deelnemers, na zoveel maanden intensieve training, op het startschot. Hun race gaat beginnen.

Wanneer de dauw nog op het gras staat en de zon zijn eerste zonnestralen laat zien komen de teams in de ochtend in Soest aan. Bij de Eem worden de laatste krachtsinspanningen met de kano in het Soester water volbracht.

Precies 24 uur na het startschot is het tijd voor het feestelijke hoogtepunt. Dat is het moment wanneer alle teams onder luid applaus worden binnengehaald door een enthousiaste menigte van vrijwilligers, begeleiders en supporters. Elk team laat zijn eigen lijflied klinken. Het is tijd voor een lach van ontspanning, een traan van ontroering en vele momenten van kameraadschap en blijdschap.

De organisatie

De organisatie van Holland4ALS is in handen van We-link, een organisatie- en adviesbureau dat organisaties helpt bij het organiseren van sportevenementen en het opzetten van sport en bewegingstrajecten. WE-link is (mede)organisator van hardloopevenementen zoals de Bridge to Bridge Arnhem en Rokjesdagloop Amsterdam.